Η τραγική ιστορία πίσω από το «Strange Fruit», το αριστούργημα του Lewis Allan, που τραγούδησε η Billie Holiday. Κείμενο του Παναγιώτη Νόιφελτ

Στις 7 Απριλίου του 1915, περίπου εκατό χρόνια πριν, γεννήθηκε η Eleanora Fagan, η γυναίκα που γνωρίσαμε ως Billie Holiday.

Εδώ σε μια από τις αμέτρητες καταθέσεις ψυχής, στο «Strange Fruit». Το «Strange Fruit», είναι ένα τραγούδι διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού, το οποίο ερμηνεύτηκε επίσης από την Nina Simone και από άλλους.

Το τραγούδι γράφτηκε από τον Lewis Allan το 1937. Το πραγματικό όνομα του Lewis Allan, ήταν Abel Meeropol (οικογένεια Rosenberg) και ήταν δάσκαλος και ακτιβιστής της εποχής του. Το «Strange Fruit», δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο μαρξιστικό περιοδικό «The New Masses».

Ο Meeropol, ήταν μια αντιπροσωπευτική φυσιογνωμία στην Αμερική του ’30, και παρέμεινε ενεργός και ευαισθητοποιημένος πολίτης, έως την τελευταία του πνοή, το 1986. Ο Lewis, με τη δράση του και το συγγραφικό-ποιητικό του έργο, αποτελούσε ενδεικτική παρουσία της συνεχούς παράδοσης των Αμερικάνων αριστερών, εβραϊκής καταγωγής.

Ο Lewis, εμπνεύστηκε το «Strange Fruit» από την ιστορία των Thomas Shipp και Abram Smith στο Μάριον της, Ιντιάνα. Ο Thomas και ο Abram λιντσαρίστηκαν την επομένη ημέρα της σύλληψης, στο ίδιο σημείο και δένδρο, από τοπικό εκτελεστικό απόσπασμα, που αποτελούνταν από τους εξαγριωμένους πολίτες της πόλης.

Οι δυο νέοι ήταν ύποπτοι για ληστεία, για τη δολοφονία του εργάτη Claude Deeter και τον βιασμό της φίλης του Mary BallΗ κατηγορία για βιασμό κατέπεσε, μετά από την τελική κατάθεση της Mary Ball, πως ουδέποτε βιάστηκε από τους Thomas και Abram, όπως αρχικά είχε καταγγείλει και καταθέσει, παρακινώντας με τη στάση της και κάτω από φόβο, τον εξαγριωμένο όχλο. Η τραγωδία είχε συμβεί.

Η αποτρόπαιη σειρά των πράξεων, η φρικιαστική φωτογραφία των δυο κρεμασμένων νέων και η τραγική υπόθεση στάθηκαν η αφορμή για να γράψει ο Lewis αυτό το αριστούργημα.

Strange Fruit (the lyrics)

Thomas Shipp and Abram Smith, August 7, 1930, photo by Lawrence Beitler

Southern trees bear strange fruit

Blood on the leaves and blood at the root

Black bodies swinging in the southern breeze

Strange fruit hanging from the poplar trees

Pastoral scene of the gallant south

The bulging eyes and the twisted mouth

Scent of magnolias, sweet and fresh

Then the sudden smell of burning flesh

Here is fruit for the crows to pluck

For the rain to gather, for the wind to suck

For the sun to rot, for the trees to drop

Here is a strange and bitter crop

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.