Εμείς οι “Άλλοι”, του Παναγιώτη Νοιφελτ

Στη Ρουάντα πριν από λίγα χρόνια, ο εμφύλιος ανάμεσα στις δυο φυλές, των Χούτου και των Τούτσι, οδήγησε σε γενοκτονία των Τούτσι αλλά και σε μαζικές δολοφονίες των πιο ήπιων Χούτου από τους ίδιους τους ομόφυλούς τους.

Η παράνοια και ένας ανεξέλεγκτος φόβος, μαζί με τη δίψα για εξουσία, οδήγησαν την φυλή των Χούτου να διαπράξουν μαζικές εκκαθαρίσεις. Ο “άλλος”, στην περίπτωση αυτή ήταν η μειονότητα της πιο καλλιεργημένης κοινωνικά φυλής των Τούτσι.

Για τους Χούτου, οι Τούτσι είχαν πάρει τη μορφή της κατσαρίδας, της ακρίδας ή της αρρώστιας. Η προβληματική σχέση των δύο φυλών είχε ξεκινήσει όταν οι αποικιοκράτες του 19ου αιώνα πιο ειδικά οι Γερμανοί που είχαν κατακτήσει την περιοχή, κατάφεραν να πείσουν τους Τούτσι πως υπερείχαν των Χούτου καθώς το δέρμα τους (αυτό των Τούτσι) ήταν λίγο πιο ανοιχτό στην απόχρωση από αυτό των Χούτου, άρα και πιο κοντά στο χρώμα των Καυκάσιων, άρα οι Τούτσι είχαν υπεροχή, τέτοια και τόση που τους έδινε και το δικαίωμα να είναι αυτοί οι μονάρχες της χώρας, καταπιέζοντας κατά το δοκούν τους Χούτου, υπό τον έλεγχο των Γερμανών ή των Βέλγων αποικιοκρατών.